wat is wierook

Wat is wierook?

Wierook bestaat uit kruiden en andere aromaten die zijn verzameld als doel het te verbranden. Het branden ervan is al een eeuwenoude traditie. Sinds de ontdekking van het vuur ontdekte de mensheid dat bepaalde bloemen en bladeren een bepaalde geur gaven bij het verbranden die de gemoedstoestand deed veranderen. Wierook stamt af van de naam ‘wijrook’, wat betekent ‘rook om te wijden.’

Waar wordt wierook van gemaakt?

Wierook bestaat uit bamboe, houtpoeder en aromaten zoals kruiden gemaakt in landen zoals India, Nepal, China, Japan en Tibet. Voor huishoudelijk gebruik is het wierookstokje de bekendste vorm. Dit zijn stokjes gemaakt van traditionele bamboe gerold in brandbaar wierookmengsel bestaande ui aromatische ingrediënten en stoffen die de verbranding bevorderen.

Wierookkegels zijn op dezelfde wijze gemaakt, alleen is deze variant opgerold tot een kegel.
De minder bekende variant, korrelwierook, bevat geen bindmiddel en tevens geen stoffen om de verbranding te bevorderen. Dit is één van de meest natuurlijke wijze.

Het bijzondere aan wierook is dat deze gecreëerd is uit de vijf elementen van de aarde.

De ingrediënten komen namelijk van de aarde, denk aan kruiden, bladeren en hout. Deze ingrediënten zijn de belangrijkste factoren om de geur te bepalen.

Daarnaast is water benodigd om het te maken. Door water te gebruiken kunnen alle ingrediënten bij elkaar blijven.

Vuur is benodigd om de wierook te branden. Steek het wierookstokje aan en blaas de vlam die ontstaat voorzichtig uit. De geur verspreidt zich via de lucht..

Als laatste is er gebruik gemaakt van ether. Wierook heeft namelijk een etherische werking.

Waar wordt wierook voor gebruikt?

Wierook is van oudsher gebruikt voor diverse doeleinden. Voorbeelden hiervan zijn het zuiveren van de omgeving, de stemming te beïnvloeden, meditatie of andere religieuze doeleinden. Vroeger werd het branden van wierook gezien als iets zweverigs. Vandaag de dag wordt het gezien als een toevoeging voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gemoedstoestand. Tevens is wierook naast bovengenoemde doeleinden ook een perfect hulpmiddel om de creativiteit te bevorderen, tijdens het beoefenen van yoga en om een moment van rust en ontspanning te creëren.

Posts created 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven